Peace from Within

duminică, ianuarie 20, 2008

Basescu vs Melescanu

Cine are dreptate si cine joaca la cacealma? Acesta e rezultatul legilor noastre proaste, mult prea interpretabile. Acesta este efectul mafiei care a strangulat efectiv toate institutiile statului si ma intreb daca nu cumva este tardiv sa se mai restabileasca ceva pe undeva.

E penibil insa ca intr-o tara democratica presedintele se subroga instantei de judecata si isi da avizul de inceperea urmaririi penale (sau neinceprea urmaririi penale) impotriva actualilor si fostilor ministrii, ca si cum el - Presedintele - ar fi instanta suprema in stat in mainile caruia sta achitarea sau inculparea acestor "inalte" personaje. Or, atata vreme cat insasi Constitutia noastra prevede ca numai o instanta judecatoreasca poate stabili (drept sau injust) vinovatia sau nevinovatia cetatenilor romani, ce rol are Presedintele tarii de a hotari el primul aceasta? Deoarece, daca Presedintele nu-si da avizul pentru cercetarea penala a unor inalti "prelati" se subintelege ca acestia au fost din start achitati de savarsirea faptelor penale presupuse sau probate si o alta cercetare de organele abilitate pentru aceleasi fapte nu mai este posibila.

Ce rol are ministrul Justitiei? Oare nu el, impreuna cu Presedintele Romaniei, vegheaza la buna functionare a institutiilor statului? Cum poate un ministru al Justitiei, fie el si interimar, sa solicite doarele (presupuse a fi la Presedintele Basescu) invocand aberant ca asa prevede legea! Adica sa inteleg ca acele dosare penale se afla la presedentie si nu la parchetul general/dna? Sa inteleg ca dosarele respective se plimba frumusel de colo-colo pentru avize si aprobari la "tz" persoane si comisii? Ce justitie e asta? Ce ministru?

Atata vreme cat nimeni nu va fi interesat sa gatuie mafia instalata regeste in toate institutiile statului, atata vreme cat ministerul justitiei, al administratiei si internelor, procurorul general si alte inalte personaje din staff-ul tarii sunt numite pe criterii politice, atata vreme cat in actul justitiei se fac mii de ingerinte din diverse tabere politice, ce si unde va ajunge tara asta? Este inadmisibil ca la Ministerul Justitiei sa fie numit ministru pe algoritm politic, la fel si la Ministerul Apararii si la cel al Administratiei si internelor. De ce? Aceste ministere trebuie sa fie apolitice. Asa cum angajatii din interiorul ministerelor susnumite nu au dreptul sa acceada in vreun partid, de ce ar avea dreptul ministrul lor sa fie om politic? Ce sens au toate astea?

Personal cred ca ar trebui abrogate toate legile romanesti pentru ca sunt extrem de proaste si prea multe, ca sa nu mai spun ca sunt legi special facute pentru anumite persoane fizice sau juridice. Avem nevoie de o legislatie sanatoasa, simplista si putin interpretbila, astfel incat sa nu se ajunga la incredibila situatie de astazi in care procesele sunt castigate in instante pe vicii de procedura si nicidecum pe dreptatea sau nedreptatea justitiabilului. Unde este insa imposibil de invocat vreun viciu de procedura pe exceptie, atunci castiga de regula banul. Judecatorii, in general, nu mai impart dreptatea dupa lege ci dupa propria interpertare subiectiva a legilor ( a se intelege dupa spaga) si de aceea la CEDO ajung din ce in ce mai multe dosare. In acest context, aflu cu tristete (daca mai era cazul, ca deja m-am obisnuit) ca s-a trezit noua conducere a CSM sa incropeasca rapid o hotarare cu ministrul interimar Melescanu prin care sa interzica statului roman de a se intoarce impotriva judecatorilor care se fac vinovati de erori judiciare (prin actiune in regres) in vederea recuperarii daunelor pierdute de statul roman la CEDO pentru faptele lor, motivand nonsalant ca aceasta prevedere (de altfel constitutionala dar nepracticata inca - cel putin eu nu am auzit vreun caz) ar provoca mari tensiuni asupra judecatorilor si nu ar mai putea judeca limpede o cauza....Pana la urma cine raspunde pentru erorile judiciare? Poporul roman! Cine raspunde pentru jaful tarii? Nimeni. Cine raspunde pentru fapte de inalta coruptie si tradare? Nimeni. Legile sunt astfel facute incat sa raspunda doar bietul roman obidit de atatea interdictii, saracit, caruia nu-i mai ajung banii sa-si plateasca intretinerea! Suntem o tara de sclavi!

Niciun comentariu: